19. 8. 2022
Slovníček IT pojmů

Slovníček IT pojmů 1: Co je doména?

To je první krok k vlastnímu webu

Chcete-li si pořídit vlastní www stránky, dřív nebo později na tyto pojmy narazíte. Abyste chápali jejich význam, připravili jsme pro vás Slovníček IT pojmů, který vám je popořadě vysvětlí. Jako první si povíme, co je doména.

Jan Dvořák

Co je to doména? Na této adrese sídlí vaše www stránky

Internet je jako veliké město, propojené sítí ulic a cest. Každá webová stránka v něm představuje jeden dům. A každý takový dům pochopitelně musí mít svou adresu. Jinak by se tu ztratil i ostřílený pošťák. Tou adresou je právě internetová doména.

Internetová doména je jednoduše to, co následuje za www. vašich stránek. Naše doména je tedy například webglobe.cz.

V řeči IT doména (nebo přesněji doménové jméno) zastupuje IP adresu. To je složitý číselný kód přidělený každému zařízení připojenému k internetu. Pod ním najdete i server, na němž sídlí váš web. Takové číslo by si ale člověk ztěží zapamatoval. A proto vznikly domény.

Je URL adresa to samé, co internetová doména?

Internetová doména, IP adresa, URL adresa… Všechno spolu nějak souvisí, ale nováček v tom může mít trochu zmatek. Webglobe.cz je doména, ale https://www.webglobe.cz/domeny už je URL adresa. Takže v čem tkví hlavní rozdíl?

URL adresa je kompletní zápis www stránky, který najdete ve vyhledávacím řádku. Krom onoho počátečního https:// (což je bezpečnostní http protokol) a www je součástí URL název domény a také adresa konkrétní podstránky, uvedená za lomítkem.



Tento článek má URL adresu: www.webglobe.cz/blog/co-je-domena. A chcete-li si u nás koupit doménu, stačí do vyhledávaše napsat www.webglobe.cz/domeny.


Co je internetová doména a co URL? Doména je adresa vašeho webu, kterou pomocí URL zapíšete do prohlížeče.

Co je internetová doména a co URL? Doména je adresa vašeho webu, kterou pomocí URL zapíšete do prohlížeče.

Úrovně domény: Jaký mají vliv na její cenu a na úspěšnost vašeho webu?

Stejně jako se adresa vašeho domu skládá z ulice, čísla popisného a směrovacího, tak i doména obsahuje různé úrovně. V češtině se jim říká řády. Ty jsou celkem 3:


TLD neboli doména prvního řádu

Tu nejobecnější část domény, kterou váš web sdílí s tisíci a tisíci dalších, představuje TLD (Top Level Domain). Odborně se jí říká doména prvního řádu, ale spíše ji budete znát pod pojmem „koncovka“

TLD je tedy něco jako směrovací číslo. Díky němu pošťák ví, kterým směrem se má za vaší doménou vydat. 

Národní doména je jedna možnost, máte však i další

Svou vlastní koncovku pro domény má většina států. U nás je nejběžnější samozřejmě naše národní doména .CZ (kde sídlí i webglobe.cz). Slovensko má .SK (www.webglobe.sk), Německo .DE, Velká Británie .UK atd.



Vedle národních existují i další geografické domény, třeba .EU pro celou Evropu, nebo naopak třeba .WIEN čistě jen pro Vídeň.


Neberte to však prosím tak, že váš český web nutně musí mít českou doménu. Žádný zákon vás k tomu nesvazuje.

Klidně můžete použít obecné TLD, například:

A chcete-li se svým doménovým jménem opravdu odlišit, sáhněte po něčem vtipnějším, třeba .BEER, .SPACE, .HOCKEY, .PIZZA. Zde můžete prozkoumat všechny další TLD domény.




TLD v podstatě určuje to, na kolik vás registrace domény vyjde. Koncovky domén se pronajímají stejně jako pozemky ve městě. A stejně jako města i domény prvního řádu jsou různě lukrativní. Zajímá-li vás, kolik stojí doména, na níž máte zálusk, projděte si seznam koncovek.


Žádný zákon na to není, ale i tak doporučujeme: pro český web je nejlepší

Žádný zákon na to není, ale i tak doporučujeme: pro český web je nejlepší naše národní doména. CZ. Návštěvníci to. CZ ke stránkám už prostě píší automaticky.

Co je doména druhého řádu už možná tušíte

Doména druhého řádu samotný název vašeho webu. V našem případě je to tedy webglobe. Na výběr této části máte největší vliv a na ní také z velké části záleží úspěch vašeho webu u vašich zákazníků.

Zde můžete popustit uzdu fantazii, a pokud je vaše vysněná doména volná, neváhejte a registrujte.

Registrace domény je snadná jako nákup v supermarketu. Chcete-li si o tomto tématu přeci jen zjistit něco více, přečtěte si náš článek Jak koupit doménu



Jak má vypadat vaše doména, abyste byli na internetu opravdu vidět? Náš článek vám pomůže vybrat ten nejlepší název.


Doména třetího řádu

Váš dům může mít víc vchodů. A váš web také. Nejběžnější doména třetího řádu je ono www (World Wide Web), pod nímž se zpravidla skrývá hlavní web.

Doména 3. řádu prakticky slouží k rozšíření vlastní domény na subdomény. Pomáhá vám mít na webu větší pořádek. Využijete ji, chcete-li například:

  • mít na jednom webu více jazykových variant (sk.web.cz, eng.web.cz apod.)
  • rozdělit vlastní stránky a e‑shop (eshop.web.cz)
  • oddělit blog od zbytku webu (blog.web.cz, magazin.web.cz)

Jak fungují domény při vyhledávání webu na internetu?

Teď, když už máme základní přehled o tom, co je doména, můžeme naši definici trochu upřesnit. 

Druhý nejdůležitější termín hned po doméně, je webhosting. Podrobně se mu věnuje další díl Slovníčku IT pojmů. Nyní si ale řekneme alespoň základní definici: webhosting je místo, na němž je uložen váš web. 

Doména je tedy adresa, která toto místo v celé pavučině internetu jasně označuje.

Proto jeden bez druhého nic neznamenají. Doména bez webhostingu je jen prázdná adresa a webhosting bez domény je jen nepřístupný hard disk.

Co se tedy děje ve chvíli, kdy někdo zadá URL vaší domény do vyhledávače? Jak se web uložený na vašem webhosingu dostane na monitor cizího počítače?

Doménu si počítač nejdříve musí přeložit na IP adresu. Klíč k IP adrese hlídá DNS server. Ten vysílá požadavek na server, na němž běží váš webhosting a odtud se pak zpátky do počítače pošlou data, která dohromady dávají váš web.

Doménu si počítač nejdříve musí přeložit na IP adresu. Klíč k IP adrese hlídá DNS server. Ten vysílá požadavek na server, na němž běží váš webhosting a odtud se pak zpátky do počítače pošlou data, která dohromady dávají váš web.



Co je doména bez webhostingu? Jenom prázdná adresa. Proto nabízíme obojí pěkně pohromadě. Při objednávce webhostingu u nás si rovnou vyberte i doménu.


V další kapitole Slovníčku IT pojmů si podrobně vysvětlíme, co je webhosting.

Autor článku
Jan Dvořák

Ať už cílíte specifické zákazníky nebo celý svět, vybavíme Vás účinným arzenálem.

Sdílejte článek