20. 9. 2022
Slovníček IT pojmů

Slovníček IT pojmů 3: Co je WordPress, CMS (a jak ho nainstalovat na 1 klik)?

Chcete-li si pořídit vlastní www stránky, dřív nebo později na tyto pojmy narazíte. Abyste chápali jejich význam, připravili jsme pro vás Slovníček IT pojmů, který vám je popořadě vysvětlí. Teď, když už víme, co je doménawebhosting, můžeme začít stavět vlastní web. K němu si musíme vysvětlit pojem CMS. A s ním i odpovědět na otázku: co je WordPress?

 

Jan Dvořák

Aktualizováno 7. 11. 2022.

CMS – vaše IKEA pro tvorbu webu

CMS (Content Management System) v překladu znamená (redakční) systém pro správu obsahu. To vám zas tak moc neřekne, že? Zkusme to tedy vysvětlit jinak. 

Vyrobit třeba i jednoduchou stránku vyžaduje znalost kódování. Když si na to najmete programátora, bude vás to stát hodně peněz a sami si na ní pak nedokážete změnit ani barvu nadpisu.

Když si chcete vyrobit vlastní nábytek, musíte mít doma pilu, brusku, soustruh… a se vším tím musíte umět pracovat. A koupit hotový nábytek u truhláře není zrovna levná záležitost.

Naštěstí je tu IKEA, kde dostanete krabici, v ní pár prken, šroubů, imbus a návod, s nímž to (teoreticky) zvládne smontovat i osmileté dítě.

CMS je přesně taková IKEA pro tvorbu webů. Je to nástroj, který obsahuje přednastavenou kostru webu (bloky, sloupce), jež si sami zaplníte obrázky a textem dle svých představ.

Dvě části každého CMS:

  • Backend je ovládací panel (administrace), kde vidíte svůj účet, seznam stránek, analytiku a editor jako takový.

Z čeho se skládá CMS systém

  • Frontend je to, co vidí váš zákazník, tedy výsledný web.

WordPress – asi ten nejznámější CMS na světě

Jedním takovým CMS je právě WordPress (zkráceně WP) a jeho Block Editor (dříve se mu říkalo Guttenberg).

Ten vznikl v roce 2003 jako projekt pár nadšených programátorů, kteří chtěli lidem nabídnout jednoduchý nástroj na tvorbu osobních stránek a blogů. 

Díky své uživatelské přívětivosti se z něj postupem času stal ten nejpoužívanější CMS (podle Wikipedie na něm v současnosti běží 33 % všech webů, podle oficiálního webu je to dokonce 43 %).



WordPress je takzvaný open source. To znamená, že si jej každý trochu zdatný programátor může přizpůsobit, jak zrovna potřebuje. Široká komunita programátorů také WP neustále vylepšuje, takže z jejich práce můžete těžit i vy.

Web, blog, e‑shop: Co všechno WordPress umí?

Na WordPressu si můžete postavit prakticky cokoliv, od jednoduché přistávací stránky pro reklamu přes blog (ten má ve WP speciální místo) až po plnohodnotný firemní web.

Má velice jednoduchý a intuitivní editor stránek. Web si v něm poskládáte z bloků, které si vyberete z postranního menu (najdete tu bloky pro odstavec textu, obrázek, video, rozdělení na sloupce atp. – mrkněte třeba na tohle ukázkové video).

Text pak můžete upravovat podobně jako ve Wordu.

Funkce WordPressu lze libovolně rozšiřovat pomocí takzvaných pluginů (zásuvných modulů, což je doplňkový software od různých vývojářů – některé z nich zmiňujeme v tomto článku).

V podstatě to není nic složitého. Pluginy nainstalujete na pár kliknutí. Jen musíte vědět, který vybrat. Jsou jich totiž tisíce.

Za zmínku stojí zejména Elementor, vylepšený drag&drop editor stránek (zde ukázka jeho funkcí). 

A jedním takovým pluginem je i e‑shop WooCommerce, který si zaslouží vlastní kapitolu.



Co je responzivní web? To je web, který se automaticky přizpůsobí velikosti vaší obrazovky. Díky responzivitě tak budou vaše stránky čitelné i na mobilním telefonu. Většina CMS už dnes umí vytvářet responzivní weby.

Nastartujte svůj byznys s moderním, profesionálním webem na WordPressu

Připravili jsme pro vás perfektně vyladěný WordPress hosting, který vám usnadní práci:

  • předinstalovaný WordPress a pluginy
  • až 12⨉ rychlejší webové stránky
  • exkluzivní návody, e‑booky a tutorialy

Zjistit více

WooCommerce – tohle je důvod, proč 30 % všech e‑shopů běží na WordPressu

WooCommerce je asi nejoblíbenější WP plugin pro e‑shopy. Je jednodušší než konkurenční PrestaShop a je také zdarma. Proto si ho oblíbili hlavně menší prodejci.

WooCommerce e‑shop do WordPressu přidává funkci košíku, vedení skladu a produktové stránky (plus slevové kupóny, automatické transakční e‑maily, prostě vše, co od e‑shopu čekáte).

WP šablona pro WooCommerce e-shop

Takhle nějak může vypadat váš e‑shop na WooCommerce.

Výhody a nevýhody WordPressu pro běžného uživatele

Ponechme teď stranou, jestli se WordPress hodí pro velké firmy (ano, hodí, pokud vyřešíte zabezpečení), a podívejme se na něj z pohledu normálního člověka, který si na něm chce spustit své první stránky/e-shop.

WordPress má dvě obrovské výhody: je zdarma a je v češtině

Pro úplné nováčky může být ale dost složitý.



Školácká chyba každého nováčka: desítky a desítky postahovaných pluginů. Každý plugin váš WordPress o malinko zpomalí. Vybírejte jen ty opravdu potřebné. (A to samé platí i pro soubory na webu. Nikdy na své stránky nevkládejte obrázky ve velkém rozlišení.)

Proč je WordPress tak úspěšný?

+ je zdarma

+ umí česky

+ má intuitivní editor

+ nabízí spoustu pluginů, widgetů a šablon, placených i zdarma

+ podporuje mobilní zařízení (to je důležité, všichni čteme weby na mobilech)

+ neustále se vyvíjí a zdokonaluje (díky obrovské komunitě programátorů)


Čím vás WP bude štvát?

- musíte hlídat aktualizace (kvůli zabezpečení)

- nové aktualizace mohou rozhodit již nainstalované pluginy

- některé pluginy (hlavně ty zdarma) nejsou kvalitní a dá práci najít ty správné

- i když je intuitivní, bez většího studia na něm opravdu funkční web vytvoříte jen stěží 

- není nejrychlejší (to bude pálit především velké firmy)

- bez dalších pluginů vám web snadno napadnou hackeři




Skutečně je WordPress zdarma? Tohle je trochu chyták. Ano, WP zdarma je, ALE… Chcete-li mít bezpečný web/e-shop bez spamu a pokročilé funkce (třeba SEO optimalizaci), budete si muset pořídit nějaké ty pluginy. Mnoho těch opravdu kvalitních je za příplatek. A chcete-li mít pěkný, profesionální web, budete potřebovat kvalitní šablonu, která také málokdy bývá zadarmo.

Kde sehnat šablony pro WordPress (nejlépe zdarma)?

Na WordPressu si svůj web můžete vytvořit pomocí šablon. To jsou předpřipravené webové stránky s nadefinovaným designem a strukturou. Vy si prostě jednu takovou šablonu stáhnete a do ní si vložíte své vlastní texty, obrázky atd.

Kde ji vzít? Na internetu najdete nespočet šablon pro WordPress zdarma (bezplatná ale často bývá jen základní verze, pokročilé funkce už jsou za příplatek). Namátkou:

Jen pozor, spousta šablon obsahuje fonty (typ písma), které nepodporují češtinu (tzn. háčky a čárky). Proto je pro vás lepší hledat na českých webech.

WP šablony pro Woocommerce musíte hledat zvlášť.

Ukázka WordPress šablony – Astra WooCommerce

Mezi nejoblíbenější WordPress šablony zdarma patří Astra.

Jak se WordPress instaluje? 

WordPress je program. A jako každý program i on vyžaduje instalaci. Ne na váš počítač, ale na webhosting.

Ideálně takový, který je pro WordPress přímo optimalizovaný (WordPress hosting).

Celý proces instalace WordPress si vysvětlíme v následujícím článku.



Chcete něco ještě jednoduššího než WordPress? Pro ty z vás, kterým stačí obyčejné, ale přesto profesionálně vypadající stránky, doporučujeme začít s naším šikovným WebEditorem Free. K doméně ho od nás máte zdarma.


Autor článku
Jan Dvořák

Ať už cílíte specifické zákazníky nebo celý svět, vybavíme Vás účinným arzenálem.

Sdílejte článek